Çağırkan Kasabası Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Çağırkan Kasabasının Buluşma Noktası
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesSohbet ve RadyıKayıt OlGiriş yap
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En son konular
» selamün aleyküm
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimePaz Ocak 04, 2009 2:01 am tarafından kralsuskun

» *KAAN* YENİDEN SAHALARDA
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimePaz Ocak 04, 2009 2:00 am tarafından kralsuskun

» slm nerelerdesiniz kaçaklar
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimePaz Kas. 30, 2008 12:45 am tarafından *KAAN*

» ben o artık oeski ben değilim
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeC.tesi Kas. 29, 2008 9:13 pm tarafından ondergurun

» kardelen anamın cimbom aşkı
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeC.tesi Kas. 29, 2008 12:13 am tarafından kardelen40

» selam bende geldim
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeÇarş. Kas. 26, 2008 12:05 pm tarafından yagmur gözlüm

» _HERCAİ_HALUK_
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeÇarş. Kas. 26, 2008 11:37 am tarafından Hercai_Haluk

» ÜStteki üyeyi göRünce akLına ne geLiyoR..??
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 4:45 pm tarafından SESTRA

» Bir Askerlik Anisi
İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimeSalı Kas. 25, 2008 4:44 pm tarafından SESTRA

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Anket
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Ortaklar
bedava forum

 

 İlk Yardım Nasıl yapılır

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Rosso
Admin
Rosso


Erkek Mesaj Sayısı : 269
Yaş : 38
Nerden : heryerden
İş/Hobiler : otomotiv
Lakap : prens
Kayıt tarihi : 15/11/08

İlk Yardım Nasıl yapılır Empty
MesajKonu: İlk Yardım Nasıl yapılır   İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimePtsi Kas. 17, 2008 5:31 pm

Göz, Kulak, Burun, Boğazda Yabancı Cisim
Gözde Yabancı Cisim
Çocuklarda ve işçilerde sıkça rastlanabilir. Açık havada oynayan çocuklarda bitki parçaları ya da toprak taneleri, metal kesimi, düzeltilmesi, sıva işinde çalışan işçilerde ise metal ve sıva parçacıkları göze kaçar.
Gözde yanma, batma, sulanma, kaşıntı ve ovmaya bağlı kızarıklık görülür. Hatalı müdahaleler göze zarar verir ve yabancı cismin çıkarılması da güçleşir. İlkyardımcı, kişinin gözlerini ovmasını önlemeli bol suyla yıkandıktan sonra gözlerini kapattırıp cismin gözyaşı ile çıkmasını beklemelidir. Bu olmuyor ve cisim gözle görülebiliyorsa temiz bir bez parçasının kenarı ile alınabilir. Çıkartma işleminden pamuk kullanılmaz. Yabancı cisim yine çıkmıyorsa kişi nakledilir.
Kulakta Yabancı Cisim
Kulağa nohut, mercimek gibi gıdalar, boncuk tanesi, böcek ya da bitki parçaları kaza ile kaçabilir. Özellikle böcekler hareket ve sesleri ile çok rahatsızlık verir. Su ile şişen tahıllar ve kuru baklagillerin çıkarılması çok zorlaşır. Bazen kulağı temizlemekte kullanılan pamuk, çöpler kulakta kalabilir.
Kulaktaki yabancı cisimleri çıkartmak için sivri, uzun cisimler sokmak doğru değildir. Kulak yere bakar durumda iken kulak kepçesi küçük çocukta geriye ve aşağıya büyükte geriye ve yukarıya çekilerek cisim çıkarılır. Böcekler ışık tutularak dışarıya çıkarılabilir. Başarı olunamazsa kişi nakledilir.
Burunda Yabancı Cisim
Çocuklarda görülebilir. Buruna sivri, uzun cisimler sokmamak gerekir. Yabancı cismin olduğu tarafın karşısındaki burun köküne bastırılarak kişi sümkürtülür. Başarılı olunamazsa kişi nakledilir.
Boğazda Yabancı Cisim
Boğaza takılan yabancı cisim, elle ulaşılabiliyorsa elle çıkarılır. Aksi takdirde çocuksa baş aşağı tutularak, büyükçe iki kürek kemiği arasına vurularak yardım edilir.
Yabancı Cisimlerin Yutulması
Yutulan cisim küçük, düzgün kenarlı ise kendiliğinden çıkacaktır. Müdahale gereksizdir. Sivri, uzun, batıcı, kesici cisimler yatılmış ise acilen nakledilir.



İlkyardım Uygulanabilecek Kazalar



YANIK
Doğrudan ateş ya da yüksek ısı veren fiziksel kimyasal etkenlerl karşılaşma sonucu yanıklar oluşur. Bu etkenler ateş, elektrik, güneş, sıcak su ya da yağ, kimyasal maddeler, sıcak metal cisimler olabilir.
Yanık cilt, açık yara gibi değerlendirilmelidir. Vücut bu kısımdan su kaybeder ve açık yara gibi mikroplanmaya açıktır. Toplam vücut yüzeyinin %20'sinden fazlasını etkileyen yanıklar yaşamsal tehlike doğurur.
Yanıklar, ortaya çıkan tahribata göre derecelendirilir.
1. Derece Yanıklar

    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l1 level1 lfo1">En çok güneşte fazla kalma nedeniyle olur.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l1 level1 lfo1">Cildin kızarması ve şiddetli ağrı ile tanınır.
  • Kendiliğinden iyileşip, cilt normal görünümünü alabilir.


İlk Yardım Nasıl yapılır Ilkyardim1

İlk Yardım Nasıl yapılır Ilkyardim2



Elbisesi tutuşan kişi yere yatıp kendi etrafında dönmelidir
2. Derece Yanıklar

    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l4 level1 lfo2">Kızarıklığa ek olarak su dolu keseciklerin görünmesi ile tanınır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l4 level1 lfo2">En sık sıcak sıvılar ile olur.Ağrılı ve ciddi yanıklardır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l4 level1 lfo2">Su keselerini patlatmak sakıncalıdır.
  • Doğru bakım yapılmaz ise iz kalır. Mikrop üremesine açıktır.


3. Derece Yanıklar

    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Cildin tamamı etkilenmiştir. Ağrı azdır. Hayati tehlike yaratacak sıvı kayıpları ve iltihaplanmalar mümkündür.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Yanıklarda ilkyardımcının ilk amacı, yanığa neden olan madde ya da kaynağın uzaklaştırılmasıdır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Tutuşmuş kazazedenin kaçması önlenir. Üzerine bir örtü atılarak ya da yuvarlanarak söndürülür.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Yanıklı kazazede soyulurken cilt de soyulabileceğinden elbiseler kesilerek çıkartılır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Tüm yanıklarda ilk yapılacak işlem, yanık bölgenin ağrı geçene ve sonra 10 dakika kadar soğuk suda tutulmasıdır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Yaralının üzerinde yüzük, bilezik, saat, künye varsa çıkarılır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Yanık bölge üzeri ıslak, temiz bir bezle örtülür.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Bu nitelikte malzeme yoksa açık bırakılır.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l3 level1 lfo3">Bilinç açık ise ağızdan sulu gıdalar ve su verilir. Şoka karşı uygun pozisyonda tutulur.
  • İkinci ve üçüncü derece yanıklar var ise kişi nakledilir.


SICAK ÇARPMASI
Güneşte fazla kalma sonucu ortaya çıkar. Güneş çarpması olarak da bilinir. Kazazede aşırı terlemektedir ya da terlemiştir. Vücut sıcaklığı 40 derece ya da üzerinde olabilir. Nabız hızlı, bilinç bulanıktır. Aşırı susuzluk hissi, halsizlik ve ağrılar vardır.

Bilinç kapalı ise;
İlk Yardım Nasıl yapılır Ilkyardim3Kazazede gölge, serin bir yere taşınır.
ABC kontrol edilir, serinletilir.

Bilinç açık ise
Kazazede serin bir yere taşınır, yarı oturur pozisyon verilir.
Su serpme, ıslak havlu ve hava akımı kullanılarak (yelpaze, vantilatör vb.) serinletilir, su ve alkolsüz içecekler verilir. Fazla giysileri çıkarılır.

SUDA BOĞULMA

    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo4">Havuz ya da denizde çırpınmakta olan kişiye suda kurtarmaalmamış kişilerin, yüzme bilseler dahi yaklaşmaması gerekir.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo4">Bir tekne ile yaklaşmak mümkün değil ise, ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye yardım amacı ile atılabilir.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo4">Uzun bir sırık ya da ip ile kişiye ulaşmak denenebilir. Bunlar yapılamıyorsa, çırpınmaların bitmesi beklenir .
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo4">Tekneye ya da sahile çıkarılan kazazedenin ABC’si kontrol edilir.
    <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; COLOR: black; tab-stops: list 36.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l0 level1 lfo4">Normal solunum ve dolaşım sağlandıktan sonra bilincin durumuna göre pozisyon verilir.
  • Üzeri örtülerek nakledilir.


HAYVAN ISIRIĞI
Bir tahrik olmaksınız saldırarak ısıran kedi ya da köpeğin kuduz olmasından şüphe edilmelidir. Kuduz mikrobu ısırılmış bölgeden vücuda girer. Isıran hayvanın gözlem altına alınması gerekir.
Isırılma halinde, ısırık yeri hemen bol su ve sabun ile iyice yıkanır. Kazazede yürütülmeden nakledilmelidir.
Arı Sokması
İğnenin girdiği yerde kızarıklık, ağrı, kaşıntı, şişme olabilir. İğne hala ciltte ise düzgünce çıkarılır. İğne yerine buz koyarak soğutma yapılır. Alerjisi olanlar, astımlılar, ağızdan sokulanlar, çok sayıda arı tarafından sokulanların hemen nakli gerekir.
Yılan Sokması
Yılan zehirlenmelerinde ısırık yerinde ağrı, şişlik, morluk, hassasiyet vardır. Sokulan yer hareket ettirilmeden yıkanır. Isırılan yerin birkaç cm yukarısına boğucu sargı uygulanır. Isırık yeri 0.5 cm kesilerek ve elle sıvazlanarak zehrin kısmen çıkması sağlanır. Yaranın emilmesi etkili değildir ve zararlı olabileceği için uygulanmamalıdır. Isırık yerine buz uygulanabilir. Kişinin yatarak nakli sağlanır.
Akrep Sokması
Akrep sokmasında yara yerinde ağrı ve uyuşukluk olur. Solunum bozulabilir. Sokulan bölge yıkanır, buzla soğutulur, sokulan kol veya bacakla vücut arasına boğucu sargı uygulanılarak akrep antiserumu bulunabilecek bir merkeze yatarak nakledilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://cagirkan.eniyiforum.net
kaderim

kaderim


Mesaj Sayısı : 137
Kayıt tarihi : 16/11/08

İlk Yardım Nasıl yapılır Empty
MesajKonu: Geri: İlk Yardım Nasıl yapılır   İlk Yardım Nasıl yapılır Icon_minitimePtsi Kas. 17, 2008 6:00 pm

ag bunlar cok önemli işte televizyonda izledim kadının biri kurtaracam derken hayatına oynadı bunlara cok dikkat etmeliyiz emegine saglık
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İlk Yardım Nasıl yapılır
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» burkulmakta ilk yardım
» İlk Yardım Çantasında Bulunması Gereken malzemeler
» Çağdaş kadın nasıl olmalı...?
» ÇOCUKLARIN HASTA OLDUGUNU NASIL ANLARIZ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Çağırkan Kasabası Forumu :: SAGLIK :: İlk yardım-
Buraya geçin: